Blogia
imma

avui fa 70 anys dels fets de 6 d'octubre de 1934....

UNa mica d'història
fets de 6 d'octubre

Els fets del 6 d'octubre

Durant l'anomenat Bienni Reformista de 1931-1933, el govern de Madrid va estar constituït per una coalició formada per republicans d'esquerra i socialistes. Aquest govern va emprendre mesures democratitzadores, com la promulgació de la constitució, que separava l'Església de l'estat i deixava oberta la porta a la descentralització del poder polític, la reforma militar, la Llei de reforma agrària o la introducció, per primera vegada, del dret polític de les dones al vot.

Tanmateix, la intensificació dels conflictes socials i polítics, en un context internacional de crisi dels sistemes parlamentaris i d'auge del feixisme, va hipotecar la labor reformadora d'aquests anys. D'una banda, els sectors més esquerrans de l'obrerisme consideraven insuficient la tasca republicana. Així, a Catalunya, els anarquistes, sota el control de la FAI, van protagonitzar diverses insurreccions obreres a diferents llocs. A la vegada, els sectors dretans no podien tolerar la pèrdua de determinats privilegis. L'estiu de 1932 hi va haver ja un primer intent de cop d'estat contra la República.

Les eleccions que se celebraren a les acaballes de 1933 van donar la victòria a la coalició formada pel Partit Republicà Radical, de Lerroux, i a la dretana i antirepublicana CEDA. S'iniciava aleshores l'anomenat Bienni Negre. El govern format per Lerroux va representar una reacció en contra de l'orientació reformista de la República.

En aquesta conjuntura, l'aprovació per part de la Generalitat de la Llei de Contractes de Conreu el 1934 va produir una situació conflictiva al camp català. Aquesta llei respectava el dret dels propietaris, però millorava la situació econòmica i social dels rabassaires catalans. Propietaris i homes de la Lliga Regionalista es van oposar a la llei i van aconseguir que el Tribunal Constitucional la denegués al·legant la manca de competències de la Generalitat.

Coincidint amb aquestes actuacions, van entrar al govern de la República tres ministres de la CEDA. Aleshores, el nou president de la Generalitat, Lluís Companys, va reaccionar proclamant l'Estat Català de la República Federal Espanyola. Paral·lelament, arreu de l'estat es va proclamar la vaga general i a Astúries hi va haver una insurrecció obrera.

La repressió que va seguir a aquests fets, amb l'empresonament del govern de la Generalitat i la suspensió de l'Estatut i la majoria d'Ajuntaments i el manteniment de l'estat d'excepció fins al 1935, va preparar la Guerra Civil.

A començaments de 1936, la contrarevolució governamental va impulsar que les esquerres s'unissin en el Front Popular, que triomfaria en les eleccions generals. Això va permetre que a Catalunya, on va guanyar el Front d'Esquerres, es restablís l'Estatut. Durant l'etapa de govern del Front Popular es va reiniciar el procés reformista en un ambient molt radicalitzat. Finalment, el Govern no va poder aturar la conspiració militar que va provocar l'esclat de la Guerra Civil i l'inici de la revolució

3 comentarios

imma -

ben explicadet perquè tothom hi arribi :O

Oranx -

sembla un llibre de BUP jejje

ruru -

q llarc ,, ja llegeixop mes tard , ejje
, despres parelm al mesenger lloca,
petonicos